Adaletin belleği bu sergide
Adaletin belleği bu sergide
SDÜ Adalet Meslek Yüksekokulu tarafından oluşturulan ve Akdeniz Bölgesinde tek olma özelliği taşıyan Adalet Meslek Belleği’nde 100’ün üzerinde parça sergilendi.
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu’nun düzenlediği Adalet Meslek Belleği’nin açılışı gerçekleştirildi.
Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen açılışa Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Mehmet Saltan, Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Hatice Mesci ve davetliler katıldı.
Akdeniz Bölgesinde tek olma özelliği taşıyan Adalet Meslek Belliği’nde 100’ün üzerinde parça sergilendi. Bellekte; 1906 yılından başlayarak antika düzeyinde daktilolar, görme engelli braille daktilosu, çocuk daktiloları, Arapça daktilo, radyo daktilo gibi birçok daktilonun yanı sıra steno yazı makineleri, tekstil makineleri, mesleki objeleri, mesleki kıyafetler yer aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren Müdür Mesci, belleğin açılmasıyla; hukuk ve adalet mesleklerinde geçmişten günümüze köprünün kurulması, kültürel mirasının yaşatılması, eski gündelik meslek pratiklerinin yeni kuşaklara aktarılması, mesleki hafızanın tazelenmesi gibi birçok gaye amaçlandığını söyledi.
Koleksiyonun sıfır bütçeyle 3 ay gibi kısa bir sürede oluşturulduğunu belirten Müdür Mesci, açıklamasında; “Yoğun ve 1 yılı aşkın bir süredir devam eden çalışmalar neticesinde Adalet Meslek Yüksekokulu olarak, Adalet Meslek Belliği’nin açılışını yapacak olmanın sevinci ve gururunu yaşıyoruz. Geçmişten beri yazı makineleri, daktilolar ve bunların makinaları özellikle savaş döneminde ülkeler için kritik öneme sahip olmuştur. Bu öneminin yanında yazı makineleri; istihbarat, iletişim, edebiyat gibi birçok alanda kullanılmıştır. Yargı teşkilatta en önemli alanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yargı teşkilatı içerisinde daktilolar, kimi zaman makinelerin vazgeçilmez bir demirbaşı olurken kimi zaman delil niteliği kazanmıştır. Nitekim milli klavyeye uzanan F klavyenin babası olarak nitelendirilen merhum Doktor İhsan Sıtkı Yener’de Türkiye’ye sadece yazı makinalarının kullanımında bir figüran olmasının ötesinde teknik bilimsel klavyesinin geliştirerek alanda katkı sağlama imkanını vermiştir. Ülkemize meslek müzeleri çok sınırlı sayıda bulunmaktadır. Türkiye’de kurumsal düzeyde neredeyse örneği olmayan bir koleksiyon, sıfır bütçeyle kurum kurum gezilerek, depo depo dolaşılarak, şartlı bağış alınarak yaklaşık 3 ay gibi kısa bir sürede oluşturulmuştur. Her ne kadar 3 ay gibi kısa sürede koleksiyon oluşturulmuş olsa da bir buçuk yıllık bir zaman diliminin arkasından sergilenebilir duruma gelmiştir. Ülkelerin dil yapılarına uygun klavye düzenleri vardır. Bu bellekte birçok klavye düzenini de görmemiz mümkün olacaktır. Bölgemizde ve ilimizde tek örneği olma özelliği taşıyan bu belliği kıymetli kılan diğer bir husus ise projemizi duyduklarında eğitim için can feda diyerek hiç tanımadığımız halde tereddütsüz bağışta bulunan bağışçılarımızın olmasıdır. Adalet Meslek Belleği’ne yapmış olduğu bağışlarla kurumsal aidiyetin oluştuğunu bizlere gösteren meslek yüksekokulumuz akademik ve idari personelinin yanı sıra okuyan ve çok sayıda mezun öğrencimizin bulunması ise belleğe ayrı bir kıymet kazandırmaktadır. Tüm bağışçılarımız adına birer Isparta gülü dikilerek kalıcılığını bir de doğada canlandırmak istedik” şeklinde konuştu.
Bağışçılara ve belleğin oluşturulmasında katkıda bulunanlara Teşekkür Belgeleri’nin takdim edilmesinin ardından açılış kurdelesi kesildi. (HABER MERKEZİ)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.