Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Eğirdir ve Yalvaç; 'Sakin Şehir'

ısparta 24.06.2024 - 13:53, Güncelleme: 24.06.2024 - 13:53
 

Eğirdir ve Yalvaç; 'Sakin Şehir'

Dünya genelinde 30 ülkede 278 kente yayılan Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'sakin şehir' listesinde, Isparta'dan Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri yer alıyor.
Cittaslow Hareketi ve Amacı İtalyanca 'citta' ve İngilizce 'slow' kelimelerinin birleşiminden oluşan Cittaslow akımı, 1999 yılında İtalya'da başlayarak yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Bu amaçla, kentin özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunması önem taşıyor. Sakin Şehir Kriterleri ve Üyelik Süreci Cittaslow Birliği'ne üye olabilmek için kentlerin çevre, altyapı ve Slow Food gibi 72 kriteri gerçekleştirmesi gerekiyor. Hava ve su temizliği, görsel kirliliğin azaltılması, trafik gürültüsünün kontrol altına alınması gibi konular da değerlendirme kapsamında yer alıyor. Türkiye'deki Sakin Şehirler Türkiye'den toplam 17 ilin 22 ilçesi, Cittaslow Birliği'nin 'Sakin Şehir' listesine girmeye hak kazandı. Bu ilçeler arasında Isparta'nın Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri de yer alıyor. Diğer sakin şehirler ise şu şekilde sıralanıyor: İzmir'in Seferihisar ve Foça, Muğla'nın Akyaka ve Köyceğiz, Bolu'nun Göynük ve Mudurnu, Bitlis'in Ahlat, Malatya'nın Arapgir, Antalya'nın Finike, Sinop'un Gerze, Çanakkale'nin Gökçeada, Ankara'nın Güdül, Şanlıurfa'nın Halfeti, Bursa'nın İznik, Erzincan'ın Kemaliye, Ordu'nun Perşembe, Artvin'in Şavşat, Erzurum'un Uzundere, Kırklareli'nin Vize ve Aydın'ın Yenipazar ilçeleri. Bu başarıyla, Isparta'dan Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri, sakin şehir felsefesini benimseyen ve yaşayan birer örnek olarak küresel ölçekte tanınırlığını artırıyor. (HABER MERKEZİ)
Dünya genelinde 30 ülkede 278 kente yayılan Uluslararası Cittaslow Birliği'nin 'sakin şehir' listesinde, Isparta'dan Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri yer alıyor.

Cittaslow Hareketi ve Amacı

İtalyanca 'citta' ve İngilizce 'slow' kelimelerinin birleşiminden oluşan Cittaslow akımı, 1999 yılında İtalya'da başlayarak yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşamayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Bu amaçla, kentin özgün yapısının, mimarisinin, gelenek ve göreneklerinin, yerel yemeklerinin ve tarihsel kimliğinin korunması önem taşıyor.

Sakin Şehir Kriterleri ve Üyelik Süreci

Cittaslow Birliği'ne üye olabilmek için kentlerin çevre, altyapı ve Slow Food gibi 72 kriteri gerçekleştirmesi gerekiyor. Hava ve su temizliği, görsel kirliliğin azaltılması, trafik gürültüsünün kontrol altına alınması gibi konular da değerlendirme kapsamında yer alıyor.

Türkiye'deki Sakin Şehirler

Türkiye'den toplam 17 ilin 22 ilçesi, Cittaslow Birliği'nin 'Sakin Şehir' listesine girmeye hak kazandı. Bu ilçeler arasında Isparta'nın Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri de yer alıyor. Diğer sakin şehirler ise şu şekilde sıralanıyor: İzmir'in Seferihisar ve Foça, Muğla'nın Akyaka ve Köyceğiz, Bolu'nun Göynük ve Mudurnu, Bitlis'in Ahlat, Malatya'nın Arapgir, Antalya'nın Finike, Sinop'un Gerze, Çanakkale'nin Gökçeada, Ankara'nın Güdül, Şanlıurfa'nın Halfeti, Bursa'nın İznik, Erzincan'ın Kemaliye, Ordu'nun Perşembe, Artvin'in Şavşat, Erzurum'un Uzundere, Kırklareli'nin Vize ve Aydın'ın Yenipazar ilçeleri.

Bu başarıyla, Isparta'dan Eğirdir ve Yalvaç ilçeleri, sakin şehir felsefesini benimseyen ve yaşayan birer örnek olarak küresel ölçekte tanınırlığını artırıyor. (HABER MERKEZİ)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.