Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Nedir Bu Sonbahar Sendromu?

Yaşam 08.09.2022 - 14:26, Güncelleme: 08.09.2022 - 14:26
 

Nedir Bu Sonbahar Sendromu?

Üzerinizde genel bir mutsuzluk hali mi var? Karamsar ve isteksiz misiniz? Hatta tüm bunların ötesinde; aklınızdan yataktan çıkmamak, sürekli uyumak, telefonları açmamak ve kimseyle konuşmamak gibi depresif düşünceler mi geçiyor?
Merak etmeyin, yalnız değilsiniz; birçok kişinin muzdarip olduğu bu durumun adı sonbahar depresyonu ya da sonbahar sendromu. Vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlayan melatonin hormonu güneş ışınları azaldığında, geceler uzun gündüzler kısa olduğunda daha çok salgılanır. Gün ışığı azaldıkça beyinde yüksek miktarda üretilmeye başlayan melatonin hormonu insan vücudunda enerji düşüklüğü, yorgunluk ve isteksizliğe neden oluyor. Ayrıca beyindeki kimyasal maddelerden birisi olan serotonin (mutluluk) hormonu sonbaharda güneş ışınlarının azalması nedeniyle düşer ve bu durum da depresyona neden olabilir. Her rahatsızlık gibi sonbahar depresyonunu da ele veren bazı belirtiler mevcut. “Sonbahar yorgunluğu” olarak da bilinen sonbahar depresyonunun başlıca belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: Sürekli bir mutsuzluk ve umutsuzluk hali Sinirli ve gergin ruh hali Yorgun hissetme Uykulu hissetme ya da sabahları uyanmakta zorlanma Motive olmakta ve odaklanmakta zorlanma İştahsızlık ya da aşırı yeme isteği Kaygı bozuklukları Cinsel isteksizlik Yukarıda sıraladığımız belirtilerin birkaçından şikâyetçiyseniz ve sonbahar sendromundan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle bu konuda bir uzmana danışmanızı öneririz. Çünkü uzun süreli olumsuz duygular, psikolojik olarak ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle sonbahar depresyonuyla başa çıkmak için uzman görüşü almak sağlıklı olacaktır. Fakat elbette bazı noktalara dikkat ederek de sonbahar depresyonunun neden olduğu ruh halinden çıkmanız mümkün. Hava soğuk ya da serin olduğunda günlerde dahi gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Bulutlu günlerde bile gün içinde en az 20-30 dakika dışarıda olmak faydalı olur. Spora vakit ayırın. Spor vücuttaki stresi atmanıza yardımcı olur, metobolizmayı hızlandırır, enerjinizi arttırır. Çok uyumayın, kendinizi erken kalkmaya teşvik edin. Karbonhidratlı ve şekerli gıdalardan uzak durun. Beyaz şeker kan şekerinizi hızla yükseltip düşürür, halsiz ve yorgun hissetmenize neden olur. Bu tip beslenme hataları depresyona çare olmadığı gibi durumu daha da ağırlaştırır. Sosyal yaşamınızı keyifli hale getirecek hobiler edinin. Arkadaşlarınıza vakit ayırın. Sosyalleşmek sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Depresif ruh hali, özellikle kadınlarda daha yaygın görülen bir duygu durumudur. Bu dönemi hayatınızda ağırlık yapan ikili ilişkilerden, sizi gereksiz yere yoran konu ve insanlardan uzak durarak ya Eğer bu süreci tek başınıza yaşamak istemiyorsanız ya da yoğun bir şekilde yaşadığınız olumsuz duygularınızdan kurtulmak için objektif bir bakış açısına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanızı öneririz. da uzun zamandır gerçekleştirmek istediğiniz bir değişime odaklanarak atlatabilirsiniz.  
Üzerinizde genel bir mutsuzluk hali mi var? Karamsar ve isteksiz misiniz? Hatta tüm bunların ötesinde; aklınızdan yataktan çıkmamak, sürekli uyumak, telefonları açmamak ve kimseyle konuşmamak gibi depresif düşünceler mi geçiyor?

Merak etmeyin, yalnız değilsiniz; birçok kişinin muzdarip olduğu bu durumun adı sonbahar depresyonu ya da sonbahar sendromu.

Vücudun biyolojik saatini ve ritmini ayarlayan melatonin hormonu güneş ışınları azaldığında, geceler uzun gündüzler kısa olduğunda daha çok salgılanır. Gün ışığı azaldıkça beyinde yüksek miktarda üretilmeye başlayan melatonin hormonu insan vücudunda enerji düşüklüğü, yorgunluk ve isteksizliğe neden oluyor. Ayrıca beyindeki kimyasal maddelerden birisi olan serotonin (mutluluk) hormonu sonbaharda güneş ışınlarının azalması nedeniyle düşer ve bu durum da depresyona neden olabilir.

Her rahatsızlık gibi sonbahar depresyonunu da ele veren bazı belirtiler mevcut. “Sonbahar yorgunluğu” olarak da bilinen sonbahar depresyonunun başlıca belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Sürekli bir mutsuzluk ve umutsuzluk hali

Sinirli ve gergin ruh hali

Yorgun hissetme

Uykulu hissetme ya da sabahları uyanmakta zorlanma

Motive olmakta ve odaklanmakta zorlanma

İştahsızlık ya da aşırı yeme isteği

Kaygı bozuklukları

Cinsel isteksizlik

Yukarıda sıraladığımız belirtilerin birkaçından şikâyetçiyseniz ve sonbahar sendromundan muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız öncelikle bu konuda bir uzmana danışmanızı öneririz. Çünkü uzun süreli olumsuz duygular, psikolojik olarak ciddi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle sonbahar depresyonuyla başa çıkmak için uzman görüşü almak sağlıklı olacaktır. Fakat elbette bazı noktalara dikkat ederek de sonbahar depresyonunun neden olduğu ruh halinden çıkmanız mümkün.

Hava soğuk ya da serin olduğunda günlerde dahi gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Bulutlu günlerde bile gün içinde en az 20-30 dakika dışarıda olmak faydalı olur.

Spora vakit ayırın. Spor vücuttaki stresi atmanıza yardımcı olur, metobolizmayı hızlandırır, enerjinizi arttırır.

Çok uyumayın, kendinizi erken kalkmaya teşvik edin.

Karbonhidratlı ve şekerli gıdalardan uzak durun. Beyaz şeker kan şekerinizi hızla yükseltip düşürür, halsiz ve yorgun hissetmenize neden olur. Bu tip beslenme hataları depresyona çare olmadığı gibi durumu daha da ağırlaştırır.

Sosyal yaşamınızı keyifli hale getirecek hobiler edinin.

Arkadaşlarınıza vakit ayırın. Sosyalleşmek sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

Depresif ruh hali, özellikle kadınlarda daha yaygın görülen bir duygu durumudur. Bu dönemi hayatınızda ağırlık yapan ikili ilişkilerden, sizi gereksiz yere yoran konu ve insanlardan uzak durarak ya Eğer bu süreci tek başınıza yaşamak istemiyorsanız ya da yoğun bir şekilde yaşadığınız olumsuz duygularınızdan kurtulmak için objektif bir bakış açısına ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanızı öneririz. da uzun zamandır gerçekleştirmek istediğiniz bir değişime odaklanarak atlatabilirsiniz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.