Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Okullar Açıldı, Viral Enfeksiyonlara Dikkat

ısparta 24.09.2024 - 15:29, Güncelleme: 24.09.2024 - 15:29
 

Okullar Açıldı, Viral Enfeksiyonlara Dikkat

SDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Füsun Zeynep Akçam, okulların açılması ile birlikte artış gösteren çocukluk çağı enfeksiyon hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmak adına neler yapılabileceğine dair önemli bilgiler verdi;  “Okulların açılmasıyla birlikte çok sayıda enfeksiyon hastalığı da evlerimize misafir olmaya başladı. Okullar ve çocukluk çağının burada ne önemi var denilecek olursa; okulda, kapalı sınıf ortamında saatlerce bir arada kalan öğrenciler arasında solunum yolu enfeksiyonu etkenleri çok daha rahat yayılabiliyor. Çocukların kendilerini oyunlara kaptırıp birbirlerine yakın temasta bulunmaları ve bu arada hijyen kurallarına yeterince dikkat edememeleri de bulaş oranını artırıyor. Solunum yolu viral enfeksiyonların ortak özelliklerinden biri hızla yayılabilmesi bir diğeri ise tedavide antibiyotiklerin gerekli olmayışıdır. Hijyen ve mesafe kurallarının okul ortamlarında uygulanmasındaki zorluklar dikkate alındığında ailelere bazı önerilerde bulunmak isterim. 1. Enfeksiyon bulgusu gösteren çocuklar evde istirahat ettirilmeli. Bu, hasta çocuğun daha çabuk iyileşmesinin yanında, bulaştırıcılığın yüksek olduğu dönemde okuldaki diğer çocukların korunmasını da sağlayacaktır. 2. Enfekte çocuğun okula gitmesi gerekiyorsa maske kullandırılmalıdır. Sınıfında enfeksiyon bulguları olan birinin varlığı durumunda diğerleri, yine maske kullanarak kendilerine bulaş ihtimalini azaltabilirler. 3. El hijyeni alışkanlığı çocuklara kazandırılmalıdır. El hijyeni malzemesinin temini okulun ve/veya ailelerin sorumluluğunda olabilir. Ama kullanma bilinci geliştirilmediği takdirde ne sınıf duvarındaki ne de çantasında taşıdığı dezenfektanın çocuğa bir faydası olmayacaktır.  4. Antibiyotikler sadece bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıkların tedavisinde kullanıldığında etkili olabilir. Virüslerin yol açtığı grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatüre ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkisizdirler. Bu yüzden lütfen hekiminize antibiyotik yazması konusunda ısrarcı olmayınız. Antibiyotik reçete eden hekiminize de “bakteriyel enfeksiyon hastalığı düşünüp düşünmediğini” sorabilirsiniz. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınarak çocuklarınızın geleceğindeki antibakteriyel direncini azaltabileceğinizi unutmayınız. 

SDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Füsun Zeynep Akçam, okulların açılması ile birlikte artış gösteren çocukluk çağı enfeksiyon hastalıkları ve bu hastalıklardan korunmak adına neler yapılabileceğine dair önemli bilgiler verdi; 

“Okulların açılmasıyla birlikte çok sayıda enfeksiyon hastalığı da evlerimize misafir olmaya başladı. Okullar ve çocukluk çağının burada ne önemi var denilecek olursa; okulda, kapalı sınıf ortamında saatlerce bir arada kalan öğrenciler arasında solunum yolu enfeksiyonu etkenleri çok daha rahat yayılabiliyor. Çocukların kendilerini oyunlara kaptırıp birbirlerine yakın temasta bulunmaları ve bu arada hijyen kurallarına yeterince dikkat edememeleri de bulaş oranını artırıyor.

Solunum yolu viral enfeksiyonların ortak özelliklerinden biri hızla yayılabilmesi bir diğeri ise tedavide antibiyotiklerin gerekli olmayışıdır. Hijyen ve mesafe kurallarının okul ortamlarında uygulanmasındaki zorluklar dikkate alındığında ailelere bazı önerilerde bulunmak isterim.

1. Enfeksiyon bulgusu gösteren çocuklar evde istirahat ettirilmeli. Bu, hasta çocuğun daha çabuk iyileşmesinin yanında, bulaştırıcılığın yüksek olduğu dönemde okuldaki diğer çocukların korunmasını da sağlayacaktır.

2. Enfekte çocuğun okula gitmesi gerekiyorsa maske kullandırılmalıdır. Sınıfında enfeksiyon bulguları olan birinin varlığı durumunda diğerleri, yine maske kullanarak kendilerine bulaş ihtimalini azaltabilirler.

3. El hijyeni alışkanlığı çocuklara kazandırılmalıdır. El hijyeni malzemesinin temini okulun ve/veya ailelerin sorumluluğunda olabilir. Ama kullanma bilinci geliştirilmediği takdirde ne sınıf duvarındaki ne de çantasında taşıdığı dezenfektanın çocuğa bir faydası olmayacaktır. 

4. Antibiyotikler sadece bakterilerin yol açtığı enfeksiyon hastalıkların tedavisinde kullanıldığında etkili olabilir. Virüslerin yol açtığı grip, soğuk algınlığı, bronşit, zatüre ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkisizdirler. Bu yüzden lütfen hekiminize antibiyotik yazması konusunda ısrarcı olmayınız. Antibiyotik reçete eden hekiminize de “bakteriyel enfeksiyon hastalığı düşünüp düşünmediğini” sorabilirsiniz. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınarak çocuklarınızın geleceğindeki antibakteriyel direncini azaltabileceğinizi unutmayınız. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.