Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

ULUBORLU'DA DİYALİZ SKANDALI İDDİASI

ısparta 29.06.2024 - 14:21, Güncelleme: 29.06.2024 - 14:21
 

ULUBORLU'DA DİYALİZ SKANDALI İDDİASI

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Uğur, “Uluborlu İlçe Devlet Hastanesi’nin diyaliz ünitesinde görevlendirilen personellerin çalışma yetkinliği yok. Facia an meselesi” dedi.
Burdur Devlet Hastanesi’nde geçen ay yaşanan diyaliz cihazı kimyasal karışımı nedeniyle entübe edilen 14 hastadan üçü hayatını kaybetmiş, olayla ilgili olarak iki mühendis tutuklanmıştı. Isparta’da benzer bir diyaliz skandalı iddiası ortaya çıktı. Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Isparta genelindeki diyaliz merkezlerinde hukuka aykırı ve insan sağlığını tehlikeye atan uygulamaların yapıldığını belirtti. Uğur, hastaların aylık kontrollerinin yapılmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Isparta İl Sağlık Müdürlüğü halk sağlığı müdürü, il genelindeki tüm diyaliz merkezleri ve ünitelerinin sorumlu hekimi olarak görevlendirilmiştir. Ancak mevzuata göre, diyaliz merkezlerinde hemodiyaliz uygulamalarıyla ilgili sertifikalandırılmış bir hekim görevlendirilmesi gerekmektedir ve bu hekimin hastaları en az ayda bir kez muayene etmesi gerekmektedir.” Uğur, devamında şu ifadeleri kullandı: “Ancak halk sağlığı müdürünün tüm diyaliz merkezlerinde sorumlu hekim olarak görevlendirilmesiyle hastaların aylık kontrollerinin yapılmadığı açıktır. Ayrıca Uluborlu İlçe Devlet Hastanesi’nin diyaliz ünitesinde altı cihaz bulunmasına rağmen sadece bir sağlık personelinin görev yapması gibi hukuka aykırı uygulamalar da mevcuttur.” Uğur, görevlendirilen personellerin diyaliz ünitesinde yeterli yetkinliğe sahip olmadıklarını da belirterek, “Diyaliz teknikeri veya sertifikalı hemşire bulundurulması gereken yerlerde yetkin olmayan sağlık çalışanları görevlendirilmektedir. Bu konuda itiraz eden sağlık çalışanları ise tutanaklar ve soruşturmalarla sindirilmeye çalışılmaktadır” dedi. Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı, bu usulsüzlüklerin ciddi faciaya yol açabileceğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığı’nın acilen liyakat esasına uygun görevlendirme yapması, hukuka aykırı uygulamaları sonlandırması ve yeni can kayıplarının önüne geçmek için gerekli adımları atması gerektiğini vurguladı. (HÜLYA UĞUR)
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Uğur, “Uluborlu İlçe Devlet Hastanesi’nin diyaliz ünitesinde görevlendirilen personellerin çalışma yetkinliği yok. Facia an meselesi” dedi.

Burdur Devlet Hastanesi’nde geçen ay yaşanan diyaliz cihazı kimyasal karışımı nedeniyle entübe edilen 14 hastadan üçü hayatını kaybetmiş, olayla ilgili olarak iki mühendis tutuklanmıştı.

Isparta’da benzer bir diyaliz skandalı iddiası ortaya çıktı. Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Isparta genelindeki diyaliz merkezlerinde hukuka aykırı ve insan sağlığını tehlikeye atan uygulamaların yapıldığını belirtti.

Uğur, hastaların aylık kontrollerinin yapılmadığını vurgulayarak şunları söyledi: “Isparta İl Sağlık Müdürlüğü halk sağlığı müdürü, il genelindeki tüm diyaliz merkezleri ve ünitelerinin sorumlu hekimi olarak görevlendirilmiştir. Ancak mevzuata göre, diyaliz merkezlerinde hemodiyaliz uygulamalarıyla ilgili sertifikalandırılmış bir hekim görevlendirilmesi gerekmektedir ve bu hekimin hastaları en az ayda bir kez muayene etmesi gerekmektedir.”

Uğur, devamında şu ifadeleri kullandı: “Ancak halk sağlığı müdürünün tüm diyaliz merkezlerinde sorumlu hekim olarak görevlendirilmesiyle hastaların aylık kontrollerinin yapılmadığı açıktır. Ayrıca Uluborlu İlçe Devlet Hastanesi’nin diyaliz ünitesinde altı cihaz bulunmasına rağmen sadece bir sağlık personelinin görev yapması gibi hukuka aykırı uygulamalar da mevcuttur.” Uğur, görevlendirilen personellerin diyaliz ünitesinde yeterli yetkinliğe sahip olmadıklarını da belirterek, “Diyaliz teknikeri veya sertifikalı hemşire bulundurulması gereken yerlerde yetkin olmayan sağlık çalışanları görevlendirilmektedir. Bu konuda itiraz eden sağlık çalışanları ise tutanaklar ve soruşturmalarla sindirilmeye çalışılmaktadır” dedi.

Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı, bu usulsüzlüklerin ciddi faciaya yol açabileceğini ifade ederek, Sağlık Bakanlığı’nın acilen liyakat esasına uygun görevlendirme yapması, hukuka aykırı uygulamaları sonlandırması ve yeni can kayıplarının önüne geçmek için gerekli adımları atması gerektiğini vurguladı.

(HÜLYA UĞUR)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.