Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

FİLİZLENMİŞ PATATES ZEHİRLEYEBİLİR

Sağlık 21.04.2022 - 16:55, Güncelleme: 21.04.2022 - 17:19
 

FİLİZLENMİŞ PATATES ZEHİRLEYEBİLİR

İnsan sağlığına oldukça faydası bulunan patatesin doğru koşullarda saklanmadığı zaman ölüme yol açtığını biliyor muydunuz? Özellikle yeşillenip filizlendiği zaman oldukça tehlikeli bir hal alan filizlenmiş patatesi tüketmenin bilinmeyen zararları...
Sofraların vazgeçilmez sebzesi olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine katkı sağlayarak sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de enerji verir. Ancak patatesin faydaları kadar yanlış tüketiminin zararları da hayati önem taşıyor.Kızartması, haşlaması, kavurması aklınıza gelecek onlarca şekilde pişirilebilir ve tüketilebilir. Kıtlık zamanı insanları hayatta tutan bitki olarak bilinen patates Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak, herkesin görmezden geldiği bir durum var: filizlenmiş patates! Filizlenmiş patates zehirleme riski taşımaktadır.Sık tüketilen patates, uzun süre kullanılmayınca filizlenmeye başlar. Genelde filizlenmiş patates görmezden gelinerek yemeğin içine eklenir.   FİLİZLENMİŞ PATATES ZEHİRLEYEBİLİR Filizlenen patates ise oldukça zehirli hale dönüşüyor. Tüketildiğinde hem yemeğin zehirli hale dönüşmesine neden oluyor hem de sağlığı etkiliyor. Araştırmalara göre filizlenmiş patates tüketmek anne karnındaki bebeği bile etkiliyor. Bu yüzden filizlenmiş patates tüketimine son verilmesi gerekiyor. Üstelik beslenme uzmanlarına göre filizlenmiş kısımları temizlemekte işe yaramıyor. Yapısı bozulan bu tür patatesleri tüketmek vücudumuzun birçok organına zarar veriyor. Mide ve sindirim sistemine hasar veren filizlenmiş patates çoğu zaman özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmesine yol açarak hastanelik olmamıza bile neden olabilir. Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir.  Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde düşük tansiyon, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, kafa karışıklığı ve hatta bazı durumlarda ölüme neden olabilir.Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin ortalama 3-4 günden fazla tüketilmemesi önem arz ediyor Birkaç küçük çalışma, hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle hamile kadınlar özellikle filizlenmiş patateslerden uzak durmaktan fayda görebilirler.
İnsan sağlığına oldukça faydası bulunan patatesin doğru koşullarda saklanmadığı zaman ölüme yol açtığını biliyor muydunuz? Özellikle yeşillenip filizlendiği zaman oldukça tehlikeli bir hal alan filizlenmiş patatesi tüketmenin bilinmeyen zararları...

Sofraların vazgeçilmez sebzesi olan patates, lif/ posa içeriği sayesinde tokluk hissine katkı sağlayarak sindirim sistemini destekler; C ve B vitaminleri, potasyum minerali ile de enerji verir. Ancak patatesin faydaları kadar yanlış tüketiminin zararları da hayati önem taşıyor.Kızartması, haşlaması, kavurması aklınıza gelecek onlarca şekilde pişirilebilir ve tüketilebilir. Kıtlık zamanı insanları hayatta tutan bitki olarak bilinen patates Türk mutfağının da vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak, herkesin görmezden geldiği bir durum var: filizlenmiş patates! Filizlenmiş patates zehirleme riski taşımaktadır.Sık tüketilen patates, uzun süre kullanılmayınca filizlenmeye başlar. Genelde filizlenmiş patates görmezden gelinerek yemeğin içine eklenir.

 

FİLİZLENMİŞ PATATES ZEHİRLEYEBİLİR

Filizlenen patates ise oldukça zehirli hale dönüşüyor. Tüketildiğinde hem yemeğin zehirli hale dönüşmesine neden oluyor hem de sağlığı etkiliyor.

Araştırmalara göre filizlenmiş patates tüketmek anne karnındaki bebeği bile etkiliyor. Bu yüzden filizlenmiş patates tüketimine son verilmesi gerekiyor.

Üstelik beslenme uzmanlarına göre filizlenmiş kısımları temizlemekte işe yaramıyor. Yapısı bozulan bu tür patatesleri tüketmek vücudumuzun birçok organına zarar veriyor. Mide ve sindirim sistemine hasar veren filizlenmiş patates çoğu zaman özellikle yaz aylarında gıda zehirlenmesine yol açarak hastanelik olmamıza bile neden olabilir.

Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamda bekletilen patateste solanin miktarı artar. Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur.

Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir.  Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde düşük tansiyon, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, kafa karışıklığı ve hatta bazı durumlarda ölüme neden olabilir.Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve bahsettiğimiz belirtileri görmeye başladıysanız acilen doktora başvurun. Ramazan sofraları açısından değerlendirdiğimizde de patatesli pişmiş yemeklerin ortalama 3-4 günden fazla tüketilmemesi önem arz ediyor

Birkaç küçük çalışma, hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle hamile kadınlar özellikle filizlenmiş patateslerden uzak durmaktan fayda görebilirler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.