Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

MUTLU BİREYLER BAŞARILI BİREYLER

Yaşam 19.11.2022 - 16:03, Güncelleme: 19.11.2022 - 16:03
 

MUTLU BİREYLER BAŞARILI BİREYLER

Çocuk – Aile ilişkisi ve iletişiminde kritik bir denge olduğu kuşkusuz. Gelenek ve çağdaşlık arasında sıkışıp kalan ailelerin önündeki en önemli sorulardan birisi de ‘Aile otoritesi mi? Yoksa arkadaş sıcaklığımı?” Psikolog İrem Erkaşda, aileler için önemli tüyolar verdi.
Günümüzde geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçildikçe anne ve babalar ebeveynlik rollerini sorgulamaya başladılar. En çok sorulan sorulardan bir tanesi ise çocuğuma ebeveyn mi olmalıyım yoksa onunla arkadaş mı olmalıyım? Modern ebeveyn, modern aile kavramları yaşamımıza girdikçe ''çocuğu ile arkadaş olan ebeveyn'' kavramı sempatik gelmeye başladı.  Peki, çocuğunuzla arkadaş olmak mı yoksa ebeveyni olmak mı doğru olan? Erkaşda, aslında çocuk – ebeveyn ilişkisindeki sihirli yaklaşımın “Denge” olduğuna işaret ederek “Ebeveynler çocuklarının başarısının sert otoriteden geçtiğini düşünebilir. Bu son derece yanlış. Bir diğer yanlış da akışına bırakmak elbette. Yani tek başına otorite başarının anahtarı değil. Çocuklarımızla arkadaş olmak kulağa hoş geliyor. Ama sadece arkadaş olmak yeterli değil. Ebeveyn olmak da gerekiyor. Burada ince bir denge var ve o dengeyi yakalayabilmemiz lazım” dedi. KAYGININ KAYNAĞI AİLELER Mİ? Özellikle sınav döneminde çocukların kaygı düzeylerinin arttığını kaydeden Psikolog İrem Erkaşda, “Birçok durum bize gösteriyor ki kaygının kaynağı aslında aileler. Önemli olan kaygıyı ortadan kaldırmak değil, kaygıyı yönetebilmek. Sadece kaygı değil, çocuklarda hemen hemen tüm duyguları tetikleyen kişi ebeveyn oluyor. Sınav dönemlerinde de ailelerin kaygısını azaltmak önemli. Çocuklara sevgiyi ve güveni hissettirmememiz lazım. Aslında motivasyonu artırmanın yolu da bu. Başarı varsa sevgi var, başarı yoksa sevgi yok gibi denklemden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Çocuklara ‘yanındayım’ mesajı vermek çok önemli. Örneğin bunu çocuğun omzuna dokunup ‘yanındayım’ demek önemli. Hem sözlü hem fiziksel temasla bu mesajı vermek gerek” şeklinde konuştu.  “Mutlu bireyler, başarılı bireyleri getirir” diyen Erkaşda “Ebeveynlerin mutlu bireyler yetiştirmeleri gerekiyor. Mesela mutsuz bir doktor, başarısız bir doktor değil de mutlu bir marangoz, başarılı bir marangoz olmak isteyebilir çocuk. Burada toplumsal rollerden yola çıkarak illa doktor olacaksın demek anlamsız” ifadelerini kullandı. (Bora Tüfekli)   
Çocuk – Aile ilişkisi ve iletişiminde kritik bir denge olduğu kuşkusuz. Gelenek ve çağdaşlık arasında sıkışıp kalan ailelerin önündeki en önemli sorulardan birisi de ‘Aile otoritesi mi? Yoksa arkadaş sıcaklığımı?” Psikolog İrem Erkaşda, aileler için önemli tüyolar verdi.

Günümüzde geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçildikçe anne ve babalar ebeveynlik rollerini sorgulamaya başladılar. En çok sorulan sorulardan bir tanesi ise çocuğuma ebeveyn mi olmalıyım yoksa onunla arkadaş mı olmalıyım? Modern ebeveyn, modern aile kavramları yaşamımıza girdikçe ''çocuğu ile arkadaş olan ebeveyn'' kavramı sempatik gelmeye başladı. 

Peki, çocuğunuzla arkadaş olmak mı yoksa ebeveyni olmak mı doğru olan?

Erkaşda, aslında çocuk – ebeveyn ilişkisindeki sihirli yaklaşımın “Denge” olduğuna işaret ederek “Ebeveynler çocuklarının başarısının sert otoriteden geçtiğini düşünebilir. Bu son derece yanlış. Bir diğer yanlış da akışına bırakmak elbette. Yani tek başına otorite başarının anahtarı değil. Çocuklarımızla arkadaş olmak kulağa hoş geliyor. Ama sadece arkadaş olmak yeterli değil. Ebeveyn olmak da gerekiyor. Burada ince bir denge var ve o dengeyi yakalayabilmemiz lazım” dedi.

KAYGININ KAYNAĞI AİLELER Mİ?

Özellikle sınav döneminde çocukların kaygı düzeylerinin arttığını kaydeden Psikolog İrem Erkaşda, “Birçok durum bize gösteriyor ki kaygının kaynağı aslında aileler. Önemli olan kaygıyı ortadan kaldırmak değil, kaygıyı yönetebilmek. Sadece kaygı değil, çocuklarda hemen hemen tüm duyguları tetikleyen kişi ebeveyn oluyor. Sınav dönemlerinde de ailelerin kaygısını azaltmak önemli. Çocuklara sevgiyi ve güveni hissettirmememiz lazım. Aslında motivasyonu artırmanın yolu da bu. Başarı varsa sevgi var, başarı yoksa sevgi yok gibi denklemden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Çocuklara ‘yanındayım’ mesajı vermek çok önemli. Örneğin bunu çocuğun omzuna dokunup ‘yanındayım’ demek önemli. Hem sözlü hem fiziksel temasla bu mesajı vermek gerek” şeklinde konuştu.

 “Mutlu bireyler, başarılı bireyleri getirir” diyen Erkaşda “Ebeveynlerin mutlu bireyler yetiştirmeleri gerekiyor. Mesela mutsuz bir doktor, başarısız bir doktor değil de mutlu bir marangoz, başarılı bir marangoz olmak isteyebilir çocuk. Burada toplumsal rollerden yola çıkarak illa doktor olacaksın demek anlamsız” ifadelerini kullandı. (Bora Tüfekli) 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve habersulh.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.